Kuchyňský dřez – Nenechte nic na náhodě a nakupujte s rozvahou!

Kuchyňský dřez – Nenechte nic na náhodě a nakupujte s rozvahou!

Při výběru kuchyňského dřezu budete mít výhodu, když se budete orientovat v několika důležitých parametrech, jako jsou jeho umístění, použitý materiál a jeho kvalita, odolnost vůči mechanickému poškození, hloubka a také šířka dřezu. Všechny tyto faktory ovlivňují, zda se dřez stane nejen dlouhodobým pomocníkem ve vaší domácnosti, ale zda bude také praktický a udrží si dlouhodobě pěkný zánovní vzhled. Pokud se při jeho výběru musíte řídit financemi, počítejte s tím, že s klesající cenou klesá také kvalita použitého materiálu. Většina výrobců dnes vyrábí dřezy z nerezu, Tectonitu, granitu a keramiky.

Čím zaujme kuchynský dřez z nerezy?

Nerezové dřezy dosud najdete ve většině domácností. Oblibu si získali především pro svůj elegantní vzhled – nerezovou klasikou v kuchyni nemůžete nic pokazit. Výhodou nerezových dřezů je jejich poměrně snadná údržba, vysoká odolnost a příznivá cena. Chromniklová potravinářská ocel, ze které se nerezové dřezy vyrábí, je navíc naprosto neporézním materiálem, proto je nerez 100% hygienický a neusazují se na něm žádné bakterie, plísně ani nečistoty. Při výběru si dejte pozor především na to, aby byl nerez označený číslicí 18/10 (18 % chromu, 10 % niklu), a dbejte také na tloušťku nerezového pláště, ze kterého je dřez vyroben. Čím silnější (a tedy kvalitnější) plech bude dřez mít, tím poroste i jeho cena.

Proč jsou granitové dřezy stále oblíbenější?

Stále větší oblibě se těší granitové dřezy. Důvodem je zejména velmi snadná údržba, barevná pestrost, vysoká odolnost vůči mechanickému poškození a dlouhá životnost. Granitové dřezy zažívají velký vzestup a výrobci se předhánějí v nejnovějších technologiích a vylepšeních. Na trhu proto najdete například granitové dřezy s antibakteriální úpravou, s příměsí kovových částeček, které vykouzlí třpytivý efekt, nebo dřezy povrchově upravené tak, že vypadají jako přírodní kámen. Kvalitní granitový dřez může v domácnosti při správné a pravidelné údržbě vydržet i desítky let.

Čím je zvláštní materiál Tectonite?

V posledních letech se na trhu objevily dřezy z kompozitního materiálu Tectonite, který byl doposud využíván zejména v automobilovém průmyslu nebo při výrobě požárních dveří. To samo o sobě naznačuje, jak jsou tectonitové dřezy odolné. Jejich výhodou je zejména rezistence vůči vysokým teplotám a tlaku, atraktivní vzhled v různých tvarech a několika barevných provedeních a nižší cena. Na první pohled mohou tectonitové dřezy připomínat granit, ale nelze je s ním v žádném případě zaměňovat. V porovnání s granitem jsou méně odolné vůči poškrábání, nejsou v takové míře barevně stálé a nejsou probarveny v celé své tloušťce. Pokud tedy dřez z Tectonitu poškrábete, bude škrábanec na dřezu oproti granitu dost patrný – pod barevným povrchem Tectonitu je v podstatě bílý plast.

Proč jsou keramické dřezy považované za luxusní variantu?

Keramické dřezy jsou krásným doplňkem každé kuchyně. Jejich použití zkrášlí každou kuchyňskou linku a pozvedne ji o stupeň výše, co se designu i luxusu týče. Keramika se používá především v rustikálních a stylových kuchyních, dobře ale vypadá i v kuchyních zařízených ve skandinávském stylu. Klasikou jsou bílé keramické dřezy, ale zvolit můžete také varianty v matném barevném provedení. Předností keramiky je její skvělá tvárnost, keramické dřezy jsou proto k dostání v mnoha tvarových variantách. Tyto dřezy jsou velmi nenáročné na údržbu a při běžné péči si dlouho zachovávají svůj hladce lesklý a čistý vzhled. Předností keramických dřezů je také rezistence vůči působení tepla i agresivních chemikálií, netečnost k pachům a vysoká míra odolnosti vůči oděru a nárazu.

Nejčastější chybou je příliš malý dřez

Největší chybou, kterou dnes lidé při zařizování kuchyně dělají, je výběr příliš malého dřezu. Důvodem pro nedostatečnou velikost dřezu je to, že v domácnosti je už myčka nádobí. Dřez ale neslouží pouze na umývání nádobí, ale také na omývání potravin a posloužit může i u přípravy jídla. Proto je dobré volit větší dřez nejenom prostorově, ale také do hloubky (18 až 20 cm). Nebudete pak mít problém s naplněním dvoulitrové lahve, při krájení potravin budete moci do dřezu postavit hrnec a připravené potraviny do něj přímo nahrnout a při používání dřezu vám nebude stříkat voda všude okolo. Při výběru hloubky a velikosti dřezu vezměte v úvahu, kolik členů rodiny je ve vaší domácnosti, a také to, jak často a jak rádi vaříte.

Jaké je řešení, když je spodní skřínka menší než dřez?

Při výběru většího dřezu jsme omezeni šířkou kuchyňské skřínky. Její rozměr udává, do jak široké skřínky můžete dřez nainstalovat, aniž byste museli zasahovat a provádět úpravy ve vedlejších skříňkách. Do spodní skřínky se musí vejít pouze vana dřezu, odkapávací plocha už může být nad ostatními skříňkami. Velký dřez lze nainstalovat i v případě, že ve skřínce vedle dřezu nejsou vysunovací zásuvky, ale police. Do takové skřínky je možné po úpravě bočnic dřez namontovat.

Proč při výběru neopomenout celkové uspořádání pracovnÍ plochy?

Při instalaci dřezu přemýšlejte o tom, jakým směrem se budete od dřezu pohybovat a zda jste praváci, nebo leváci. To vše ovlivňuje výběr dřezu a zajišťuje plynulý a příjemný provoz v kuchyni. Dřezy se podle své orientace rozlišují na pravé, levé, otočné a dřezy, které se dají namontovat pouze jedním způsobem. Orientaci dřezu určujeme podle toho, zda je vanička dřezu napravo, nebo nalevo.

Může typ monáže ovlivnit celkový vzhled kuchynské linky?

Důležitým faktorem při výběru dřezu, jenž ovlivní to, jak dřez zapadne do pracovní desky, je montáž dřezu. Originální a zároveň praktická montáž zespodu může vaši linku pozvednout na čistý designový prvek, nepromyšlená celoplošná montáž může naopak linii vaší linky narušit a výsledný dojem nemusí být dobrý. Většina dřezů je určená pouze pro jeden typ montáže a každý výrobce by měl tuto informaci uvádět v popisu produktu.

Ivo Bauer